Annonse
Mjøsby

Moral Og Umoral

Sist jeg sjekket befinner vi nå oss i det herrens år 2013. En tid preget av denne tidens tanker, denne tidens verdigrunnlag og denne tidens syn på moral og umoral. For 100 år siden ble det ansett umoralsk å onanere, å kysse et menneske av samme kjønn, å vise bare legger og å spille spill med penger. I dag er det få mennesker i Norge som fortsatt med overbevisning vil hevde at det er umoralsk å onanere, at en jente kysser en jente eller å vise bare legger. Det er også veldig få som faktisk vil mene at om man bruker sine egne penger på å spille spill, er dette umoralsk. Kanskje risikabelt og på grensen til dumskap om man satser store summer, men neppe umoralsk.

Norsk Tipping og Norsk Rikstoto er gitt enerett på alle pengespill her i Norge. Det er egentlig forbudt etter EØS-retten, men de har fått tillatelse fordi de overfor EØS-styresmaktene har hevdet man anser det umoralsk å spille spill i Norge. På grunn av moralen her til lands, at de norske borgerne anser det som umoralsk å spille spill, skal kun de få lov til å tilby det. Her er det selvfølgelig flere åpenbare ting som skurrer:

For det første er det som sagt ikke den gjengse mening i Norge i dag at det er umoralsk å spille med penger. Slik er det ganske enkelt ikke. Kanskje et par Krf-dinosaurer fortsatt innbiller seg at dette er ”galt”, men de får neppe støtte – ikke engang i sitt eget parti.

For det andre, er det latterlig ironisk at de hevder det er umoralsk å spille med penger, men fortsetter med en kjempe innsats å tilby en haug med forskjellige pengespill. De har på det norske folks vegne, hevdet at pengespill er noe fordervet, usunt og galt, men reklamerer ivrig for Bingo, Lotto, tipping, spillemaskiner, Eurojackpot og en rekke andre pengebaserte spill. Hva er logikken i dette? Hvordan kan de fortsette som de gjør?

Jeg leser om store bonuser, pengepremier og luksusreiser, jeg får store fargerike logoer midt i fleisen på de fleste norske nettaviser. Jeg hører om ukas kjempe -jackpot på radio, og ser en morsom og fristende reklame på tv. Hvor ble det av den moralen de snakket så varmt om i går, når det reklameres over en bred lest i dag? Eier de ikke skam?

De som opprettholder eneretten vet at de henger i en tynn tråd, men fortsetter å tilpasse argumentene akkurat etter signalene de får fra EFTA-domstolen. Er det ikke tillatt å begrunne et monopol med viktige inntektskilder for staten? Nei, da har vi det kun fordi vi vil gi det til veldedige formål. Er ikke det heller en legitim grunn for et monopol? Nei, da har vi det fordi det er umoralsk. De er så slue, og de er så manipulative. De vrir og vender på ordene, de ombestemmer seg og moderer seg. Alt i et fåfengt forsøk på å skjule den egentlige hensikten bak monopolet: å sikre staten selv en gedigen mengde penger. Samme hvilken vinkel du ser det fra, ender man uansett opp her. Ironisk nok er de som flagger høyest med umoral de mest umoralske av dem alle.

Vist 567 ganger. Følges av 1 person.

Mjøsby

Følges av 4966 medlemmer.

Velkommen til Mjøsby, plassen for deg som har noe på hjertet. Sonen driftes av Oppland Arbeiderblad, oa.no og innlandet.no.
Tekst og bilder som legges inn på Mjøsby kan også bli benyttet i Oppland Arbeiderblad og oa.no. Mer om sonen

Origo Mjøsby er en sone på Origo. Les mer